2018 MacBook Pro – sneller, stiller en “Hé Siri”

De vakantie is voorbij, Apple heeft de MacBook Pro‘s met Touch Bar geüpdatet met nog krachtigere opties voor thuisgebruikers en ondernemers. De veranderingen zijn voornamelijk onder de motorkap, met verbeteringen qua snelheid, meer werkgeheugen en de mogelijkheid om een grotere opslagcapaciteit nemen. Maar er zijn ook een paar kleine fysieke veranderingen zoals een stiller toetsenbord en een True Tone scherm.

Ondanks deze verbeteringen zijn de prijzen nagenoeg hetzelfde gebleven. Er is wel veel duurdere opties, maar dan krijg je ook veel meer.

De 13-inch MacBook Pro met F-toetsen en zonder Touch Bar blijft hetzelfde, dit geld ook voor de 12-inch MacBook en de 13-inch MacBook Air.

Snelheidsverbeteringen

De nieuwe MacBook Pro’s hebben nu Intel’s 8ste generatie Core i7 en Core i9 processoren, Voorheen had de 13-inch MacBook Pro (uit 2017) dual-core processoren, maar nu krijgen ze quad-core chips en de 15-inch modellen gaan van quad-core naar processoren met 6 cores. Meer is beter omdat meer taken verdeeld kunnen worden tussen de verschillende cores en zo zitten computertaken elkaar minder in de weg.

Processorkracht is slechts een onderdeel van de totale snelheid. Als je Mac niet genoeg werkgeheugen heeft voor de apps die je gebruikt zal hij terugvallen op het veel tragere virtuele geheugen. Als je apps gebruiken die veel geheugen nodig hebben is het handig om de nieuwe 15-inch MacBook Pro te kiezen omdat die nu maximaal 32GB werkgeheugen aan kan. In de vorige versie was dat nog 16GB. Dit nieuwe geheugen is ook nog sneller en energiezuiniger dan die van het vorige model. Let op dat dit nog steeds niet zelf uit te breiden is, dus meteen bij aanschaf zal je een goede keuze moeten maken.

Verder, als je niet genoeg SSD opslagcapaciteit in je MacBook Pro hebt wordt je geforceerd om grote bestanden zoals je Fotobibliotheek en een Parallels virtual machine op een trage externe schijf te zetten. De nieuwe MacBook Pro’s kunnen veel meer opslagcapaciteit aan dan de voorgangers, maar dit zijn dure upgrades. De 13-inch MacBook Pro kan tot 2TB hebben, deze upgrade kost €1750,- extra, dus bovenop de €1999,- kostende basisprijs van de MacBook Pro met Touch Bar. Het 15-inch model kan zelfs 4TB dragen, maar dat kost een flinke €4080,-. De 512GB (€240) en 1TB (€720) upgrades hebben een schappelijkere prijs.

Fysieke veranderingen

Apple blijft hun butterfly-switch toetsenbord verbeteren. Sommige mensen vinden hem niet fijn omdat hij teveel lawaai maakt (vooral het model uit 2016) en ze zijn nogal gevoelig voor stof waardoor ze niet goed kunnen gaan functioneren. De nieuwe modellen uit hebben een speciaal membraan met een dubbele werking, hij is stiller en zou minder gevoelig moeten zijn voor stof. Laten we hopen dat dit nu goed gaat werken.

Wat ook opvalt, en ik zelf een supergave nieuwe feature vind, is het nieuwe True Tone display. Dit is voor het eerst gezien in de iPad Pro en de iPhone’s uit 2017 hebben het ook. True Tone zorgt voor een aanpassing van de kleur van je scherm op basis van omgevingslicht. Als je het nog nooit gezien hebt, je kan het vergelijken met wit papier, dat kleurt ook mee met de omgeving. Dit zorgt voor een rustigere kijkervaring en is voornamelijk fijn als je nog laat een offerte aan het uitwerken bent.

Andere verbeteringen

Je weet waarschijnlijk hoe je Siri kunt activeren op je iPhone door “Hé Siri” te zeggen? Dat kan nu ook met de nieuwe MacBook Pro’s dankzij de nieuwe T2 chip. Deze T2 chip managed ook de Touch Bar, faciliteert een betere opstartbeveiliging en zorgt voor encryptie van bestanden tijdens het werken zonder dat je daar iets van merkt. Dit laatste is heel handig i.v.m. de AVG wetgeving.

De T2 chip heeft wel één belangrijk nadeel. In de ICT kennen we het oude gezegde “elke beveiliging is tevens een beperkingen” en ook nu ontkomen we hier niet aan. Doordat de T2 chip zo goed beveiligd is kan data op de ingebouwde SSD, bij schade aan het logic board (bijvoorbeeld vochtschade), bijna onmogelijk hersteld worden. Voorheen konden we de bestaande SSD eruit halen en met het beheerderswachtwoord alles kopiëren. Nu is er hele specialistische kennis en hardware nodig. Kortom, reservekopieën zijn nog nooit zo belangrijk geweest als bij deze generatie Apple computers.

Deze MacBook Pro’s zijn de eerste die Bluetooth 5.0 ondersteunen, welke ook werkt met Bluetooth 4.2. Als Bluetooth 5.0 accessoires meer ingeburgerd worden kunnen deze sneller en op een grotere afstand met de MacBook Pro’s communiceren. Denk aan een bluetooth headset die je in je hele huis kunt gebruiken in plaats van in één kamer.

Prijs en beschikbaarheid

Het instapmodel van de 13-inch MacBook Pro begint bij €1999, en het 15-inch model heeft een basisprijs van €2799. Beide modellen zijn per direct in het zilver en space grijs te koop.

Wat we hier zien is, zoals heel vaak, Apple’s “speed-bump” upgrades. Deze nieuwe MacBook Pro’s zijn simpelweg beter dan de vorige modellen, wie laat ze dan liggen als ze ook nog hetzelfde kosten? Het True Tone scherm en stillere keyboard zijn welkome verbeteringen en het is fijn dat we eindelijk tegen Siri kunnen praten zonder op en knop te hoeven drukken.

Ps. Als je in de afgelopen 2 jaar een nieuwe MacBook Pro hebt gekocht dan raden we natuurlijk niet aan om een nieuwe aan te schaffen. Maar als je MacBook 3 tot 5 jaar oud is dan zou dit wel eens een leuke upgrade kunnen zijn.

Neem contact op als je advies nodig hebt bij de aanschaf van je nieuwe MacBook Pro!