Apple komt eindelijk met de nieuwe MacBook Air 2018

Tijdens een speciaal evenement in de Brooklyn Academy of Music onthulde Apple drie nieuwe producten. De MacBook Air, Mac Mini en een vernieuwde versie van de iPad Pro. Deze nieuwe gadgets zijn meteen te bestellen en vanaf 7 november worden ze geleverd.

De nieuwe MacBook Air 2018 krijgt Retina scherm en Touch ID

Toen Steve Jobs in 2008 de MacBook Air introduceerde door hem uit een envelop te halen was de toon gezet. Notebooks kunnen vanaf dat moment ligt, dun en krachtig zijn. Tot die tijd had je wel dunne notebooks, maar ze waren dikker dan de MacBook Air en qua prestaties bleven ze ver achter. Nu, 10 jaar later, laat Apple weer even een staaltje innovatie zien met de nieuwe MacBook Air 2018. Hij is krachtiger, dunner en lichter dan ooit, zonder compromissen.

Retina scherm en Touch ID

De meest opvallende verandering is natuurlijk het nieuwe 13,3 inch Retina scherm wat veel scherper is dan die van haar voorganger. Hoewel het scherm net zo groot is als die van de vorige MacBook Air is hij toch een stuk kleiner geworden. Maar liefst 2,1 cm smaller en 1,5 cm minder diep. En hij heeft ook nog 100 gram aan gewicht verloren. Goed merkbaar kleiner en lichter dus.

MacBook Air 2018

De andere grote verbetering aan de nieuwe MacBook Air is de komst van een Touch ID knop rechtsboven in het toetsenbord. In plaats van het intypen van je wachtwoord kan je hiermee je MacBook ontgrendelen en applicaties als 1Password ontgrendelen. Om de Touch ID sensor te helpen zit er ook een nieuwe T2 beveiligingschip in. Deze zorgt dat er niet meer gemorreld kan worden met de MacBook tijdens het opstarten. Ook zorgt deze chip voor de mogelijkheid om “He Siri” te gebruiken.

Evolutionaire updates

Veel van de verdere veranderingen zorgt er vooral voor dat de MacBook Air weer mee kan in de huidige tijd. Het was voor mij persoonlijk al jaren een doorn in het oog dat Apple een MacBook Air bleef verkopen met een interne architectuur van inmiddels 5 jaar oud zonder de prijs significant te verlagen. Daarom is deze nieuwe MacBook Air wat mij betreft zeer welkom.
Voorbeelden van de evolutionaire updates zijn de komst van 2 Thunderbolt 3 poorten en het verdwijnen van alle andere poorten behalve de koptelefoon aansluiting. Het toetsenbord heeft nu ook de nieuwe vlindertoetsen en het Trackpad is nu ook groter en ondersteunt Force Touch. Met Force Touch krijg je meer mogelijkheden door iets harder op je trackpad te drukken.

Het standaardmodel van de nieuwe MacBook Air heeft 8GB werkgeheugen en 128GB flash-opslag. Het werkgeheugen kan je verdubbelen en de opslagcapaciteit is op te waarderen tot maar liefst 1,5 Terabyte. Dit laatste kost wel €1500,- bovenop de basisprijs van €1349,-. Als je alle opties aanklikt dan ben je €3089,- kwijt voor deze nieuwe MacBook Air. Persoonlijk vind ik de prijzen voor Extra opslagcapaciteit wat aan de hoge kant, maar de basisprijs vind ik zeer schappelijk voor wat je krijgt. Als je je dus kunt inhouden en hooguit 1 of 2 extra opties neemt dan is het een hele betaalbare en goede werkmachine!

De, iets kleinere, MacBook van 12 inch is nu wel ineens heel duur met haar basisprijs van €1497,91. Persoonlijk lijkt het mij niet meer dan logisch als die prijs binnenkort verlaagd wordt.

Verder lezen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *