Apple toont de nieuwe Apple Watch Series 4

Tim Cook toont de nieuwe Apple Watch Series 4.

Voor de eerste keer sinds de introductie van de Apple Watch veranderd Apple het schermformaat en de dikte van de nieuwe Apple Watch Series 4. De kleine versie is van 38 naar 40mm gegaan, en de grote van 42 naar 44mm. En dat terwijl de dikte is afgenomen met 1,1mm en de behuizing even lang en breed is gebleven. Je zult ze willen passen voordat je er een koopt om te kijken hoe het je staat om je pols. Heb je al een Apple Watch en wil je de bestaande bandjes houden? Ze passen gelukkig allemaal nog op de nieuwe Series 4.

Nieuw Apple Watch scherm

Apple claimt dat het nieuwe scherm, dat dicht in de hoeken van het scherm komt, “van rand tot rand” is. Er is nog steeds een zwarte rand maar deze is smaller dan hiervoor. Het totale schermformaat is met 30% toegenomen.

Om de extra schermruimte efficient te gebruiken heeft Apple een aantal nieuwe wijzerplaten ontworpen. De Infograph wijzerplaat kan maar liefst 8 complicaties toten. De Breathe wijzerplaat beweegt met tijd mee voor diepe ademhalingen. En de Stoom, Vuur, Water en vloeibaar metaal wijzerplaten hebben een animatie achter de klok die mooi in de randen terugveert. Bekijk bovenstaande video als je dit wil zien.

De nieuwe Apple Watch wijzerplaten.

Verbeterde gezondheidsfuncties

Praktisch gezien heeft de Apple Watch Series 4 verbeterde sensoren. Later dit jaar willen ze het mogelijk maken om een elektrocardiogram te maken door 30 seconden je vinger tegen de kroon te houden. Je krijgt dan meteen een hartritme classificatie die je verteld of je bijvoorbeeld een hartritmestoornis ervaart. De resultaten kan je ook nog met je arts delen zodat die achteraf kan zien wat je hart deed op het moment van de meting. Dit is het eerst ECG apparaat dat voor consumenten te koop is. Helaas komt deze functie in Nederland pas beschikbaar als hij is goedgekeurd door de MVWS. Gelukkig kijkt het horloge ook zonder ECG meting of het goed gaat met je hart en krijg je een melding als er iets is.

De nieuwe Hartmetingen die je met de Apple Watch series 4 kunt doen.

Ook kan deze nieuwe Series 4, met de verbeterde accelerometer en gyroscoop harde vallen detecteren. Wanneer je valt, stuurt de Apple Watch je een melding, als je 60 seconden niet beweegt na de melding belt hij automatisch 112 en stuurt hij een bericht naar je noodcontacten inclusief je locatie. Een functie die je hoopt nooit nodig te hebben, maar wel heel fijn dat die er is.

Verder wordt de speaker 50% luider, zit de microfoon op een betere plek voor kwalitatief betere telefoongesprekken. Krijgt het Digital Crown (scrolwiel) een haptische feedback functie zodat je de klikken door je menu voelt. En als laatste krijgt hij Bluetooth 5.0 voor snellere data over grotere afstand. Dus bijvoorbeeld bellen met je AirPods door je hele huis.

Nieuwe Apple Watch, kopen?

Al deze techniek heeft wel een prijskaartje. De vanaf prijs is verhoogd naar €429,-. Gelukkig blijft de Apple Watch Series 3 beschikbaar vanaf €299,-. Ze zijn op dit moment direct te bestellen en worden geleverd vanaf 21 September.

Mijn mening is dat de Apple Watch Series 4 perfect is als je iets aan je hart hebt (gehad) of bang bent om te vallen. Als ik een flinke meevaller zou krijgen zou ik er een geven aan al mijn ouders, het zou me een gerust gevoel geven als mijn moeder er een zou dragen. Qua fitness functionaliteit is er weinig veranderd, dus als je hem daarvoor koopt en het kleinere scherm maakt je niet veel uit dan raad ik je aan om voor de Series 3 te kiezen.

Heb je mijn artikel over de nieuwe iPhones al gelezen? Lees hier verder.