Check je backup vóór je naar Mojave of iOS 12 gaat!

Gecrashte schijf

Op 12 september aanstaande worden de nieuwe iPhones aangekondigd. Wat altijd gepaard gaat met deze aankondiging is nieuwe software. Sommige mensen stellen het upgraden van hun Mac of iPhone zo lang mogelijk uit. Anderen kunnen niet wachten om de nieuwe functies uit te proberen (ik dus). Maar één ding is echt heel belangrijk voordat je een upgrade uitvoert, check je backup!

Vul een ruimte met allemaal Apple experts en er is één onderwerp waar ze maar niet over op kunnen houden. Hoe is het toch mogelijk dat zoveel mensen geen backups maken? Tegenwoordig staat je hele leven op je Mac of iPhone. Voorbeelden hiervan zijn foto’s van kinderen en belangrijke gebeurtenissen, financiële documenten, belangrijke oude e-mails, en nog veel meer! En toch zijn er mensen die het er op gokken. Reservekopieën, zoals het in het Nederlands heet zijn super belangrijk.

“Maar wat kan er dan misgaan?”

…hoor ik je denken. Nou, je kan er een glas water overheen gooien, hij kan gestolen worden, het kan in een brand terecht komen of gewoon stoppen met werken. Dit laatste kan, in uitzonderlijke gevallen, gebeuren als je upgrade naar een nieuw besturingssysteem. Zo’n upgrade is met enkele tikken of klikken gedaan, maar onder de motorkap gebeurt er ontzettend veel. Een heel groot deel van de systeembestanden wordt overschreven en soms wordt zelfs het bestandssysteem van je SSD veranderd. En het is toch fijn als je meteen alles terug kunt krijgen? Kortom check je backups.

“Maar ik heb toch alles in de cloud staan?”

Ook dit hoor ik heel vaak. Je zal de eerste niet zijn die denkt dat alles in iCloud of Dropbox staat. Vervolgens kom je er op een pijnlijke manier achter dat een paar super belangrijke bestanden er niet in stonden. Een recent voorbeeld is een klant van mij die een mok koffie over de MacBook gooide. Er was geen reservekopie, maar wel iCloud. Nadat alles was teruggezet bleek het hele boekhoudprogramma met inhoud weg was. Inclusief alle facturen en offertes van meer dan 5 jaar werk.

Check je backup – Mac

Van een Mac kan op veel verschillende manieren een reservekopie gemaakt worden. Een opstart-bare reservekopie gemaakt met SuperDuper of Carbon Copy Cloner is de beste optie vlak voordat je naar macOS 10.14 Mojave upgrade. Meer voor de hand liggend is natuurlijk Time Machine, dit is de standaard Apple manier van het maken van reservekopieën. Een belangrijk nadeel hiervan is dat je de backup niet kunt opstarten, dus je zult moeten wachten tot het terugzetten is voltooid op een reserve of nieuwe Mac. Wel heel handig aan Time Machine is dat je ook terug kunt grijpen op een oudere reservekopie als je bijvoorbeeld per ongeluk iets hebt verwijderd. Tot slot, aangezien een brand of overstroming waarschijnlijk ook je reservekopie kapot maakt raad ik altijd aan om een “buiten de deur” (offsite) reservekopie te maken via een internetservice. Ik gebruik hier zelf Backblaze voor.

Time Machine systeemvoorkeuren

Wat gebeurt er als je geen reservekopie maakt en je Mac beschadigd zodanig dat je niet bij je belangrijke bestanden kunt? Dat is waar het duur wordt. Wij vragen voor een datareddingsactie €240,- zonder garantie dat we alles kunnen herstellen met als regel “no cure, half price”. Als wij het niet kunnen kan je naar een speciaal bedrijf gaan zoals Stellar Data Recovery in Utrecht, maar hou rekening met hoge prijzen. Heb je een MacBook pro met Touch Bar uit 2018 of nieuwer dan wordt het praktisch onmogelijk om data te herstellen omdat hier een speciale T2 beveiligingschip op zit en geen herstelpoort voor gefaalde logicboards. Mocht je dit toch overkomen, neem contact met ons op, we doen ons best!

Dus alsjeblieft, maak reservekopieën voordat er iets mis gaat. Het is snel, eenvoudig en niet duur om mee te beginnen en we kunnen je natuurlijk helpen bij het inregelen hiervan.

Check je backup – iOS

We hebben het allemaal gezien of meegemaakt, een kapotte iPhone of iPad. Ze kunnen veel hebben, maar ze overleven meestal een valpartij op de stoep of in het toilet (ja, dat gebeurt) toch niet. En het is te makkelijk om je iPhone kwijt te raken in de sportschool of in een restaurant. Dus een reservekopie is noodzakelijk als je niet wilt riskeren om belangrijke foto’s kwijt te raken of een nieuwe iPhone vanaf nul te installeren. En, natuurlijk, zoals bij de Mac kunnen ook hier upgrades fout gaan.

Met iOS heb je gelukkig geen extra software of hardware nodig. Apple geeft je twee mogelijkheden om een iPhone of iPad reservekopie te maken. Via  iCloud of iTunes. Beiden zijn goed en je zou, in mijn ogen, beiden moeten gebruiken. Ik kom situaties tegen waarbij een iPhone een reservekopie niet kan terugzetten van iCloud of iTunes. Dus de andere achter de hand hebben is handig.

iCloud of iTunes?

Om via iCloud een reservekopie te maken ga je naar Instellingen > Je naam > iCloud > iCloud reservekopie. Ze de knop aan en druk op Maak nu reservekopie. Om er zeker van te zijn dat de reservekopieën automatisch gaan is het belangrijk dat je voldoende iCloud opslagruimte hebt. Je hebt al een upgrade naar 50GB voor €1,- per maand. Je iPhone of iPad zal automatisch reservekopieën maken tijdens het opladen als er verbinding is met een WiFi netwerk.

Check je backup op je iPhone.

Om via iTunes een reservekopie te maken verbind je hem met je Mac met een Lightning-naar-USB kabel, start iTunes en klik op het apparaat icoon rechts van de media knop.

Check je backup in iTunes.

Vervolgens, in het reservekopieën menu, klik op maak nu reservekopie. Als je gevraagd wordt om de reservekopie te versleutelen raden we aan om dit te doen. Dit zorgt er voor dat je reservekopie completer is inclusief wachtwoorden en medische gegevens, zorg wel dat je het wachtwoord goed bewaard. Deze heb je nodig om een herstelactie te doen of bij een nieuwe iPhone of iPad. Je kunt ook automatische reservekopieën via iTunes doen door Deze computer te selecteren. Hierna zal er automatisch een reservekopie op je Mac gemaakt worden elke keer als je het apparaat aansluit met de kabel.

Check je iOS backup in iTunes.

Super Remie adviseert iCloud

Als je voldoende iCloud opslag hebt raden we aan om automatisch via iCloud reservekopieën te maken omdat het automatisch is. Ook hoef je er verder niets voor te doen behalve op te laden in de buurt van een vertrouwd WiFi netwerk, en dat is meestal thuis. Vervolgens, maak je extra reservekopieën via iTunes als je dat nodig vind of als je moet herstellen, bijvoorbeeld bij de aanschaf van een nieuwe iPhone of iPad of als je gaat upgraden naar een nieuwe versie van iOS.

Gebruik je een wachtwoorden app op je iPhone. Lees dan ook deze handige tip!