macOS Mojave nieuwe features meteen gebruiken

macOS Mojave gebergte

Met het vorige macOS High Sierra maakte Apple weinig visuele aanpassingen. Er werd vooral verbeterd onder de motorkap. Om het 2 jaarlijkse ritme in stand te houden zijn er in macOS Mojave nieuwe features geïntroduceerd die veel zichtbaarder zijn.

Donkere modus en Dynamisch bureaublad

Als meest opvallende visuele verandering heeft macOS 10.14 Mojave een nieuwe Donkere modus. Hiermee wordt de standaard zwart-wit-weergave omgekeerd met lichtgrijze tekst op een donkere achtergrond. Dit kan je aanzetten in Systeemvoorkeuren > Algemeen. Als je ogen witte vensterachtergronden te helder vinden, is de donkere modus een zegen. Maar als de huidige heldere benadering je niet stoort, kan de donkere modus modderig en moeilijk te lezen aanvoelen vanwege het verminderde contrast.

macOS Mojave Dynamisch bureaublad

Donkere modus is handig, maar het dynamische bureaublad is puur om je ogen te strelen. Je kan kiezen voor een afbeelding van de Mojave gebergte of alleen een kleurenovergang. Ga hiervoor naar Systeemvoorkeuren > Bureaublad en schermbeveiliging > Bureaublad. Als je een van deze twee bureaubladen selecteert veranderd hij gedurende de dag.

Finder stapels

Als we verder kijken naar praktische verbeteringen vind je in Finder een paar nieuwe features. Deze gaan je helpen om eenvoudiger de weg te vinden tussen alle mappen en bestanden. Heb je een bureaublad dat vol staat met bestanden? Klik dan met control ingedrukt (of rechtermuisknop) tussen de icoontjes op een leeg gedeelte van je bureaublad. Kies nu voor “Gebruik stapels”. Nu worden al je documenten gegroepeerd per soort, maar je kan ze ook groeperen op datum of tags. Klik op een stapel om te zien wat erin zit.

macOS Mojave Stapels op bureaublad

Snelle taken in Finder en Snelle weergave

De nieuwe trucjes in Finder gaan nog verder met snelle taken. Deze staan standaard aan, maar je kunt ze instellen via Instellingen > Extensies > Finder. Hiermee kan je snel een afbeelding roteren, markeren of omzetten naar PDF en zelfs een muziekbestand inkorten. Om deze nieuwe features te gebruiken control-klik je op een document en ga je naar “Snelle taken”. Let op, dit kan alleen met documenten, foto’s en muziek.

De meest bruikbare nieuwe feature hiervan is de snelle taak “Markeer”. Hiermee kan je een PDF document ondertekenen of andere illustraties toevoegen om bijvoorbeeld iets duidelijk te maken in een schermafbeelding zoals ik dat hieronder ook gedaan heb.

Apple macOS Mojave Snelle taken, Markeer.

Scherm-afbeeldingen en -opnames bewerken

Met de nieuwe Markeer functie is het maken en werken van schermafbeeldingen en schermopnames een stuk eenvoudiger geworden. Zoals je wellicht al weet kan je met Command + Shift + 3 een schermafbeelding maken van het hele scherm. Met Command + Shift + 4 maak je een schermafbeelding van een, te selecteren, stuk van je scherm. Maar met het nieuwe Command + Shift + 5 kan je bovenstaande twee doen, maar ook een video opname van je scherm maken.

Mojave - Schermopname- nieuwe feature

Deze nieuwe methode maakt het maken van scherm-afbeeldingen en -opnames een stuk eenvoudiger en flexibeler. Zo kan je nu ook kiezen of de muis in beeld moet blijven in de afbeelding of opname.

Continuïteit-camera met je iPhone

Scan document vanaf je iPhone naar macOS 10.14 Mojave.

Wil je wel eens een foto in een document of e-mail toevoegen die je met je iPhone maakt? In Mojave wordt dit een stuk eenvoudiger met de nieuwe continuïteit-camera. Je bent bijvoorbeeld een e-mail aan het schrijven en je wil een foto toevoegen vanaf je iPhone. Klik dan met rechts op de plek waar de foto moet komen en kies voor “Maak foto” of “Scan documenten”. Je iPhone start direct de camera zodat je meteen de foto kan maken. Zodra je na het nemen van de foto op “Gebruik foto” tikt op je iPhone verschijnt hij meteen in je e-mail.

iOS App’s: Nieuws, Aandelen, Dictafoon, Woning

Apple heeft al verschillende keren aangegeven dat ze niet van plan zijn om te stoppen met de ontwikkeling van de Mac. Om die reden maken ze het ontwikkelaars eenvoudig om hun iPhone en iPad app’s eenvoudig om te zetten naar de Mac. Om te laten zien hoe dit kan uitpakken hebben ze besloten om een handjevol van hun eigen app’s over te zetten naar de Mac. Je zult dus nadat je Mojave hebt geïnstalleerd de apps Nieuws, Aandelen, Dictafoon en Woning ook op je Mac kunnen gebruiken.

Apple macOS Mojave, iOS app, Woning App

Ze lijken erg veel op de iPad versie van de app’s. De instellingen synchroniseren automatisch tussen je Mac en je iPhone. Om de synchronisatie instellingen te wijzigen ga je naar Systeemvoorkeuren > iCloud.

Er zijn nog wat meer veranderingen in Mojave en in Apple’s standaard apps. Deze zal ik in toekomstige blog’s met jullie delen. Dus blijf terugkomen op superremie.nl/blog!

Verder lezen

Heb je Mojave nog niet geïnstalleerd? Maak dan eerst een backup!
Heb je een Airport Express? Upgrade hem dan nu naar Airplay 2!
Wil je ook alles uit iOS 12 halen? Lees dan deze 8 tips!
Wil je even genieten van een iPhone Xs unboxing? Kijk dit!