Sneller met je Mac! – 13 handige Apple trackpad tips

Een trackpad is geen muis. Dit is natuurlijk logisch, je veegt er met je vingers overheen en beweegt hem niet rond. Minder logisch zijn de vele bewegingen die het trackpad bied om je sneller met je Mac te maken. Deze mogelijkheden gelden niet alleen voor MacBook gebruikers. Dankzei Apple’s Magic Trackpad 2 gebruik je deze veeg-mogelijkheden ook op je iMac. Zo zet je je vingers aan het werk!

Vier vingers op het trackpad – snel met je Mac!

De vier-vingers-tegelijk bewegingen zijn super handig en een simpele manier om de kracht van je trackpad te ontdekken. Laten we daarmee beginnen!

Stel, je hebt heel veel schermen open staan en je wil ze allemaal snel aan de kant schuiven zodat je een bestand op je bureaublad kunt raadplegen. Zet je duim en drie vingers tegelijk op je trackpad en spreid ze uit elkaar. Je schermen vliegen naar de randen van je scherm. Om de schermen terug te halen draai je de beweging om door je duim en drie vingers naar elkaar toe te bewegen.

Even terug naar je bureaublad, sneller met je Mac.

Als je de vensters niet aan de kant hebt geschoven kan je met vier vingers naar elkaar toe het Launchpad openen, waarin je geïnstalleerde apps kunt zien. Je kan erop klikken om er een te openen of gebruik het spreidende gebaar met vier vingers om de Launchpad weer te sluiten.

Drie vingers op het Trackpad – sneller met je Mac!

Beweeg drie vingers horizontaal op je trackpad en er gebeurt niets, of je schakelt naar een andere ‘bureaubladruimte’. Dit kan je het makkelijkst doen door programma’s beeldvullend te gebruiken. Open bijvoorbeeld Safari en klik op de groene knop van het volledige scherm linksboven. Safari neemt het volledige scherm over, inclusief de menubalk. (Om het terug te plaatsen, ga je met je muisaanwijzer helemaal naar boven om de menubalk weer te zien en klik je opnieuw op de groene knop.)

Veeg nu met drie vingers naar links of rechts om van en naar Safari te gaan. Als je nog meer programma’s beeldvullend maakt krijgen ze allemaal hun eigen ruimte. (Als je Apple’s Dashboard aan hebt staan dan krijg je die helemaal links te zien.)

Terug naar gewoon scherm. Zo wordt je nog sneller met je Mac.

En als je nu met drie vingers verticaal veegt? Veeg omhoog om overzicht te krijgen, dit noemen we “Mission Control”. Alle vensters veranderen in miniaturen en beeldvullende programma’s zie je bovenin naast elkaar. Klik op een van de miniaturen of beeldvullende programma’s om er meteen naartoe te gaan. Je kan ook rechtsboven op het plus symbool klikken om een of meerdere bureaubladen toe te voegen. Je kan ook een venster naar boven slepen om hem beeldvullend te maken.

Wil je vanaf hier een beeldvullend programma weer naar een gewoon venster terugzetten? Klik dan op het symbool met twee pijltjes die naar elkaar wijzen wanneer je over de beeldvullende miniatuur heen gaat met je muis. Wil je weer uit dit overzicht, veeg je met dezelfde 3 vingers weer omlaag.

Overzicht om nog sneller en efficiënter met je Mac te worden.

Als je niet in “Mission control” zit en je veegt met drie vingers omlaag, dan krijg je “Exposé”, dit laat een aantal miniaturen zien van alle open schermen van de huidige app. Klik op een scherm om er meteen naartoe te gaan. Veeg met drie vingers naar links of rechts vanuit de “Exposé” weergave om te wisselen door de schermen. (Het kan zijn dat je “Exposé” eerst moet aanzetten in Systeemvoorkeuren > Trackpad.)

Verder, op oudere MacBooks die geen Force Touch trackpad hebben kan je met drie vingers op een woord klikken om ze op te zoeken. Met nieuwere MacBooks kan je een diepe klik doen op een woord om hem op te zoeken. Een diepe klik doe je door te klikken en dan door te drukken tot je nog een tweede klik voelt. (Het kan zijn dat je dit aan moet zetten in Systeemvoorkeuren > Trackpad > Aanwijzen en klikken en dan het onderste vinkje aanzetten.)

Twee vingers op het trackpad – snelst met je Mac!

De twee-vinger bewegingen zijn het eenvoudigst te leren:

  • In Safari, veeg naar links op een pagina om naar de vorige pagina te gaan of (als je al naar een vorige bent) rechts om naar de volgende pagina te gaan.
  • Je kan in Safari ook dubbeltikken met twee vingers om snel in te zoomen op een stuk tekst, nog een keer om weer uit te zoomen.
  • In Foto’s en andere grafische apps, zoom je in door twee vingers uitklaar te bewegen en uit door ze naar elkaar toe te bewegen. Een roterende beweging met twee vingers draait de foto een kwartslag. Ook in Safari kan je in en uitzoomen door je vingers naar elkaar of uit elkaar te bewegen.
  • Om snel naar je berichtencentrum te gaan veeg je met twee vingers vanaf de rechterrand van je trackpad naar links. En weer terug om het weer te sluiten.

De voorkeuren aanpassen en je wordt nog sneller met je Mac!

Als je even snel al deze veeg-bewegingen wil nazoeken ga je naar Systeemvoorkeuren > Trackpad. Bij elke veeg-beweging staat een kort filmpje waarin getoond wordt hoe het werkt. Hier kan je ook nog veel aanpassingen doen of veeg-bewegingen die je nooit gebruikt uit zetten. Ook kan je instellen hoeveel vingers je moet gebruiken voor bepaalde bewegingen.

Voor de Pro Apple gebruikers! Hier wordt je heel snel met je Mac van.

Met zoveel mogelijkheden is het de moeite waard om eens goed door alle mogelijkheden heen te gaan en ze uit te proberen. Veel van deze veeg-bewegingen kunnen je een hoop tijd besparen, elke dag!

Wil je deze en meer handige tips als e-mail ontvangen? Meld je dan aan op onze nieuwsbrief!